• Brioszki

Przystawka

Brioszki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 90 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Dodaj do misy robota mleko i drożdże, odczekaj 5 minut. Dodaj mąkę, sól, 4 jajka. Zamocuj hak do ciasta, ugniataj na wolnej prędkości przez 5 minut.

2

Zwiększ prędkość o 1 poziom i ugniataj przez kolejne 10 minut.

3

Wyjmij ciasto z misy i odstaw na bok. Zdejmij hak, zamontuj mieszadło K. W misie umieść masło i cukier, włącz mieszanie. Po paru minutach dodaj ciasto wyjęte wcześniej, ugniataj. Po zakończeniu przykryj misę wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2h.

Zamontuj hak do ciasta i ponownie ugniataj ciasto przez kilka minut. Wyjmij ciasto, włóż do lodówki na noc. 

5

W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni, nasmaruj masłem brytwankę. Podziel ciasto na 2 części: większą i mniejszą, mniej więcej 70/30. Większy ułóż w brytwance. Mniejszy podziel na 6 części, uformuj z nich kulki, połóż na wierzch ciasta w brytwance i lekko dociśnij. Posmaruj wierzch pozostałym roztrzepanym jajkiem i odrobiną mleka

6

Piecz przez 15 minut. Zredukuje temperaturę do 160 stopni, piecz przez kolejne 50-60 minut. Po wyjęciu ostudź.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

drożdże
7 g
ciepło mleko
60 ml
mąka
450 g
jajka
5 szt
masło
250 g
cukier puder
30 g
sól
łyżeczka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.