Przystawka
Brioszki
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Dodaj do misy robota mleko i drożdże, odczekaj 5 minut. Dodaj mąkę, sól, 4 jajka. Zamocuj hak do ciasta, ugniataj na wolnej prędkości przez 5 minut.
2
Zwiększ prędkość o 1 poziom i ugniataj przez kolejne 10 minut.
3
Wyjmij ciasto z misy i odstaw na bok. Zdejmij hak, zamontuj mieszadło K. W misie umieść masło i cukier, włącz mieszanie. Po paru minutach dodaj ciasto wyjęte wcześniej, ugniataj. Po zakończeniu przykryj misę wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 2h.
4
Zamontuj hak do ciasta i ponownie ugniataj ciasto przez kilka minut. Wyjmij ciasto, włóż do lodówki na noc.
5
W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni, nasmaruj masłem brytwankę. Podziel ciasto na 2 części: większą i mniejszą, mniej więcej 70/30. Większy ułóż w brytwance. Mniejszy podziel na 6 części, uformuj z nich kulki, połóż na wierzch ciasta w brytwance i lekko dociśnij. Posmaruj wierzch pozostałym roztrzepanym jajkiem i odrobiną mleka
6
Piecz przez 15 minut. Zredukuje temperaturę do 160 stopni, piecz przez kolejne 50-60 minut. Po wyjęciu ostudź.