Deser

Półkruchy jesienny placek ze śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej tortowej (405)
250 g cukru
3 jajka
150g masła
2 łyżki śmietany18 %
1 laska wanilii
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
600-700 g śliwek


Do przyozdobienia:

cukier puder

Przepis podstawowy

1. 

W misie robota umieść jajka, cukier oraz miąższ waniiowy. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, uruchom robot ustawiając pokrętło w pozycję 4 następnie 5. Ubijaja jaja z cukrem około 2 minuty. Przelej masę do osobnej miski. Przetrzyj do sucha misę robota.

2.

 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, do misy robota wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło.Ustaw prędkość pracy robota w pozycję 3. Ciasto będzie gotowe gdy mąka połączy się z masłem tworząc drobne grudki. Potrwa to około 1 minuty. 

3.

Do mąki połączonej z masłem dodaj powoli masę jajeczną. Rozpocnij mieszanie od prędkości 2 stopniowo przejdź do prędkości 3 i 4. Mieszaj krótko, jedynie do połączenia składników.

4.

Ciasto wyłóż na formę do tarty i schłódż. Po około 40-50 inutach wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż na nim śliwki pozbawione pestek.

5.

Piecz 40 minut w temperaturze 170 st.C.

6.

Podawaj obficie posypane cukrem pudrem  

 

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.