Deser
Półkruchy jesienny placek ze śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść jajka, cukier oraz miąższ waniiowy. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, uruchom robot ustawiając pokrętło w pozycję 4 następnie 5. Ubijaja jaja z cukrem około 2 minuty. Przelej masę do osobnej miski. Przetrzyj do sucha misę robota.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, do misy robota wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło.Ustaw prędkość pracy robota w pozycję 3. Ciasto będzie gotowe gdy mąka połączy się z masłem tworząc drobne grudki. Potrwa to około 1 minuty.
3.
Do mąki połączonej z masłem dodaj powoli masę jajeczną. Rozpocnij mieszanie od prędkości 2 stopniowo przejdź do prędkości 3 i 4. Mieszaj krótko, jedynie do połączenia składników.
4.
Ciasto wyłóż na formę do tarty i schłódż. Po około 40-50 inutach wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż na nim śliwki pozbawione pestek.
5.
Piecz 40 minut w temperaturze 170 st.C.
6.
Podawaj obficie posypane cukrem pudrem