Przystawka

Chrupiąca pizza 4sery z chorizo i kurkami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

SKŁADNIKI:

5 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej (405)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
100 g chorizo
kilka ładnych kurek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
kilka listków świeżej bazylii
ser pleśniowy
oscypek
mozzarella


Do przyozdobienia:

liście szpinaku

Przepis podstawowy

1. 

 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, w misie robota umieść drożdże, cukier oraz ciepłą wodę i 3-4 łyżki mąki, krótko wymieszaj, pozostaw na 20 minut

2.

Do zaczynu drożdżowego dodaj mąką. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Ustaw prędkość pracy robota w pozycję 2, mieszaj 1 minutę. Pozostaw na 30 minut.

3.

Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Mieszaj ciasto 8 - 10 minut. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość.

4.

Z pomidorów czosnki i bazyli przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym, miksuj 30 sekund, dopraw solą 

5.

Ciasto na pizzę rozwałkuj, następnie umieść na blaszce. Polej sosem pomidorowym, obsyp serami, obłóż plasterkami chorizo oraz kurkami pamietając by pod każdą umieścić nieco masła

6.

Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.