Danie główne

Quiche z pieczonym burakiem i serem pleśniowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść wszystkie składniki ciasta. Zamontuj mieszadło K, uruchom robot stopniowo dochodząc do predkości 4. 

Wyrobione ciasto umieść w lodówce na 2 godziny

2. 

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Z jaj, żółtek, mleka, śmietanki i mascarpone przygotuj masę jajeczną. Ubijaj składniki przez około 1 minutę z prędkością 3-4

3.

Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami pergaminu, wyłóż na formę do tarty. Wypełnij masą jajeczną, następnie obłóż kawałkami sera i plastrami pieczonego buraka

4.

Quiche zapiekaj w piekarniku nagrzanym do teperatury 180 st. C. przez 30 minut. Schłódź. Podawaj odgrzany   

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

ciasto:
250 g mąki 405
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietanki 30%
wypełnienie:
250 g pieczonych buraków
100 g sera pleśniowego
masa jajeczna:
200 g śmietanki 30%
2 jajka
3 żółtka
150 g serka mascarpone 82% tłuszczu
50 ml mleka 3,2%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.