Zupa

Wołowe flaczki po zamojsku

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne. Flaki umieść w misie robota. Zalej wodą i gotuj w osolonym wrzątku, zmieniając wodę dwukrotnie ( temperaturę misy ustaw na 100 st. C.)

2.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Warzywa zsztakuj (cebulę sobno) ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3
3.
Do misy robota wrzuć poszatkowane warzywa, pręgę wołową okrojona w paseczki, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Ustaw temperaturę misy na 100 st. C i gotuj około 30 minut.

4.
Flaczki dopraw, dodaj koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięty czosnek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.

5.
Przygotuj ptelnię. Rozgrej na niej masło. Dodaj wczesniej zszatkowaną cebulę. Smaż na maśle, aż lekko się zrumieni. Dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Zasmażkę dodaj do flaków i ponownie zagotuj.
Najlepiej smakują następnego dnia

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

flaki wołowe blanszowane 500 g
300 g marchewki
150 g selera
50 g koncentratu pomidorowego
20 g majeranku
15 g gałki muszkatołowej
10 g papryka słodkiej
10 g papryki ostrej
2 ząbki czosnku
2 cebula
50 g masło
50 g mąk pszennej
posiekana natka pietruszki
5-6 szt ziela angielskiego
3-4 liście laurowe

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.