• Domowy chleb pita

Przystawka

Domowy chleb pita

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 90 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Dodaj drożdże, trochę ciepłej wody, cukier do misy robota. Po paru minutach dodaj mąkę, zamocuj hak do ciasta i zacznij mieszać. Stopniowo dodawaj resztę wody, oliwę, sól. Mieszaj przez przynajmniej 5 minut po dodaniu wszystkich składników.2

2

Przykryj misę wilgotną szmatką, odczekaj 1 godzinę. Po godzinie ponownie ugniataj hakiem przez minutę dosypując odrobinę mąki.

3

Podziel ciasto na 6 części i uformuj kulki. Rozwałkuj każdą kulkę na placek o średnicy 15 cm.

Rozgrzej patelnię, dodaj kilka kropel oliwy. Włóż placek i smaż na obu stronach, aż napęcznieje i nabierze brązowawego koloru.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

drożdże
7 g
cukier
1 łyżeczka
mąka
300 g
woda
150 ml
oliwa
2 łyżeczki
sól
1 łyżeczka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.