• Kartacze - zeppeliny

Danie główne

Kartacze - zeppeliny

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica

SKŁADNIKI:

1.ziemniaki mączyste – 1½ kg
2.mąka pszenna – 2-3 łyżki
3.mąka ziemniaczana – 2 łyżki
4.łopatka wieprzowa – 500 g
5.czosnek – 3 ząbki
6.suszony majeranek
7.natka pietruszki
8.cebula – 2 szt.
9.olej
10.sól
11.pieprz
Jeżeli kartacze miały by być wege
1.ciecierzyca czerwona
2.brokół
3.przyprawy jak wyżej

Przepis podstawowy

1

Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy w szatkownica na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane ). Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy , ugotowane wrzucamy do misy zakładamy mieszadło K i mieszamy ziemniaki na papke

2

KROK 2: MIELEMY MIĘSO Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy . Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem (ja dodaję dużo czosnku). Mięso mieszamy i dodajemy majeranek . JEZELI ROBIMY WERSJE WEGE : Gotujemy ciecierzycę ( jedna szklana ciecierzycy - dwie szklanki wody )gotujemy aż wyparuje woda . W tym samym czasie gotujemy brokuła . Następnie ucieramy brokuła n dużych oczkach , dodajemy do ciecierzycy , doprawiamy . Jeżeli ciecierzycą nie jest jednolita , można dodać kaszki manny - 2-3 Łyżeczki .

3

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.

4

KROK 4: GOTUJEMY KARTACZE W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą . Z ciast formujemy mała kulke i wrzucamy do wrzątku , jeżeli nie rozpuści się ani nie zabarwienie wody , to nasze cisto jest idealne , jeżeli jednak coś jest nie tak , dodaj do ciasta więcej mąki i zagniec od nowa . Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze skwarkami z boczku . Jeżeli są wege to z cebulką podsmażoną na maselku . ZYCZE SMACZNEGO :-)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.