Danie główne
Kartacze - zeppeliny
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy w szatkownica na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane ). Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy , ugotowane wrzucamy do misy zakładamy mieszadło K i mieszamy ziemniaki na papke
2
KROK 2: MIELEMY MIĘSO Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy . Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem (ja dodaję dużo czosnku). Mięso mieszamy i dodajemy majeranek . JEZELI ROBIMY WERSJE WEGE : Gotujemy ciecierzycę ( jedna szklana ciecierzycy - dwie szklanki wody )gotujemy aż wyparuje woda . W tym samym czasie gotujemy brokuła . Następnie ucieramy brokuła n dużych oczkach , dodajemy do ciecierzycy , doprawiamy . Jeżeli ciecierzycą nie jest jednolita , można dodać kaszki manny - 2-3 Łyżeczki .
3
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.
4
KROK 4: GOTUJEMY KARTACZE W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą . Z ciast formujemy mała kulke i wrzucamy do wrzątku , jeżeli nie rozpuści się ani nie zabarwienie wody , to nasze cisto jest idealne , jeżeli jednak coś jest nie tak , dodaj do ciasta więcej mąki i zagniec od nowa . Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze skwarkami z boczku . Jeżeli są wege to z cebulką podsmażoną na maselku . ZYCZE SMACZNEGO :-)