Danie główne
Kremowa potrawka z indyka z marchewką
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą o grubych oczkach. Uruchom robot. Z pomocą malaksera posiekaj drobno, marchewkę i cebulę. Do misy robota wlej łyżkę oliwy i dodaj łyżkę masła, w ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne.
Ustaw temperaturę na 120 stopni C i poczekać aż się rozgrzeje. Dodaj cebulę i marchewkę. Włącz mieszanie na najmniejszą prędkość, smaż 5 minut
2
W międzyczasie pokrój w większą kostkę indyka, posól i popieprz. Indyka przełóż do warzyw, smaż kolejne 5 minut. Warzywa i indyka zalej wodą ( tak by wystawała ponad), dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj.
Temperaturę zmniejsz do 95 stopni, ustaw opóźnienie mieszania na 8 . Ustaw czas na 35 minut.
3
Do mniejszego garnka albo miski odlej kilka łyżek sosu z gotowania, dodaj serki i zmieszaj tak, żeby nie było grudek ( można zmiksowa blenderemć) dodaj śmietanę, wymieszaj i przełóż do misy, wymieszaj.
Gotuj jeszcze 2 minuty, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i koperek. Podawaj z ryżem albo kaszą.