• Dyniowe curry z masłem orzechowym

Danie główne

Dyniowe curry z masłem orzechowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Dynię obierz ze skóry i pokrój w paski ok. 2cm szerokości. Z pomocą kostkarki pokrój dynię w kostkę.

2

Zamontuj szatkownicę z tarczą z bardzo małymi otworami. Poszatkuj cebulę, czosnek oraz imbir.

3

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne i ustaw temperaturę 100 stopni C. Uruchom robot ustawiając prędkość min. Rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, cebulę i chwilkę przesmaż. Następnie dodaj pastę curry i smaż ok 2-3 minuty.

4

Dodaj dynię pokrojoną w kostkę, wlej mleko kokosowe oraz bulion, dopraw kurkumą i trawą cytrynową. Gotuj aż dynia zacznie się rozpadać, płyn zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć.

5

Dodaj odsączoną cieciorkę, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe oraz pokrojoną kolendrę. Duś jeszcze ok 5 min.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą i pestkami dyni.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- szatkownica

- kostkarka

SKŁADNIKI:

1 puszka cieciorki
1 nieduża cebula
600g obranej pokrojonej w kostkę dyni
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
2cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
100 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki masła orzechowego
skórka otarta z 1 limonki
sok wyciśnięty z 1 limonki
świeża kolendra
sól, pieprz
olej
ryż

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.