Danie główne
Dyniowe curry z masłem orzechowym
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- szatkownica
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Dynię obierz ze skóry i pokrój w paski ok. 2cm szerokości. Z pomocą kostkarki pokrój dynię w kostkę.
2
Zamontuj szatkownicę z tarczą z bardzo małymi otworami. Poszatkuj cebulę, czosnek oraz imbir.
3
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne i ustaw temperaturę 100 stopni C. Uruchom robot ustawiając prędkość min. Rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, cebulę i chwilkę przesmaż. Następnie dodaj pastę curry i smaż ok 2-3 minuty.
4
Dodaj dynię pokrojoną w kostkę, wlej mleko kokosowe oraz bulion, dopraw kurkumą i trawą cytrynową. Gotuj aż dynia zacznie się rozpadać, płyn zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć.
5
Dodaj odsączoną cieciorkę, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe oraz pokrojoną kolendrę. Duś jeszcze ok 5 min.
6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą i pestkami dyni.