• Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Deser

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Podgrzej lekko mleko w garnku ( musi być ciepłe ale nie gorące) Zrób rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odsatw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Jajka i żółtka włóż do misy miksera, dodaj cukier.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę i miksuj ustawiając prędkość "4" aż jajka zbieleją (ok 3-4 minuty). W misce wymieszaj mąkę z solą. Masło rozpuść i lekko przestudź.
Zmień mieszadło na hak do ciasta. Do misy miksera z jajkami dodaj mąkę, rozczyn, ciepłe mleko, masło i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką a następnie opuść mieszadło i wyrabiaj ciasto przed 10 minut. Podsyp ciasto mąką. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

3

Zrób kruszonkę- w misce umieścić mąkę, cukier i masło, zmieszaj w placach, żeby powstały grudki i odstaw do lodówki. Jabłka obierz i pokrój na ósemki.

4

Ciasto podziel na dwie części, każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt i następnie powycinaj nożem trójkąty. Układaj jabłka na dłuższym boku i zwiń każdy w rogalik. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Mleko rozmieszaj z żółtkiem - posmaruj nim wierzch rogalików, posyp kruszonką. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
80 g masła
2 łyżki oleju
1/2 kg mąki
5-6 jabłek
Na kruszonkę:
4 łyżki maki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
na wierzch do posmarowania:
1 żółtko
dwie łyżki mleka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.