Deser
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Podgrzej lekko mleko w garnku ( musi być ciepłe ale nie gorące) Zrób rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odsatw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2
Jajka i żółtka włóż do misy miksera, dodaj cukier.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę i miksuj ustawiając prędkość "4" aż jajka zbieleją (ok 3-4 minuty). W misce wymieszaj mąkę z solą. Masło rozpuść i lekko przestudź.
Zmień mieszadło na hak do ciasta. Do misy miksera z jajkami dodaj mąkę, rozczyn, ciepłe mleko, masło i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką a następnie opuść mieszadło i wyrabiaj ciasto przed 10 minut. Podsyp ciasto mąką. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
3
Zrób kruszonkę- w misce umieścić mąkę, cukier i masło, zmieszaj w placach, żeby powstały grudki i odstaw do lodówki. Jabłka obierz i pokrój na ósemki.
4
Ciasto podziel na dwie części, każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt i następnie powycinaj nożem trójkąty. Układaj jabłka na dłuższym boku i zwiń każdy w rogalik. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Mleko rozmieszaj z żółtkiem - posmaruj nim wierzch rogalików, posyp kruszonką. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.