• Krupnik jesienny z kurkami

Zupa

Krupnik jesienny z kurkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- szatkownica

SKŁADNIKI:

4 l wody
1/2 szklanki kaszy jeczmiennej
3 marchewki
2 pietruszki
Kawalek selera
Kawalek pora lub cebula
300 g kurek
2 łyżki masła
2 ziemniaki
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 suszone grzybki
1 liść laurowy
Mała lyzeczka lyzeczka curry
Peczek natki pietruszki
Sól
Pieprz ziolowy
Czubryca zielona
Czosnek niedźwiedzi
Łyżka mąki
200 ml kwaśnej śmietany

Przepis podstawowy

1

Kasze namoczyc

2

Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i suszonymi grzybkami.

3

Odcedzona kasze dodać do gotujacej się wody.

4

Obrać jarzyny.

5

Marchew, pietruszke, selera i cebule pokroić w kostkę.

6

Jarzyny dodać do gotujacej się kaszy.

7

Ziemniaki pokroić w kostkę.

8

Obgotowac ziemniaki.

9

Odcedzone ziemniaki dodać do gotujacej się zupy.

10

Kurki płukać i pokroić.

11

Obsmazyc na masle.

12

Dodać do zupy.

13

Smietane rozdrobić z mąka.

14

Zahartowac goraca zupa.

15

Dodać do gotujacej się zupy.

16

Doprawic do smaku sola, pieprzem ziolowym, czubryca, cyrry i czosnkiem niedźwiedzim.

17

Wydając posypac natka pietruszki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.