• Szpinakowe ravioli z płynnym żółtkiem

Danie główne

Szpinakowe ravioli z płynnym żółtkiem

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Jajka umieścić w misie robota. Dodaj mąkę „00” i semolinę. Wyrabiaj ciasto hakiem, ustawiając prędkość na „3”. Ciasto wyrabij przez ok 5 minut. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj odrobinę wody. Dodaj oliwę i kontynuuj wyrabianie przez 3 minuty. Umieść ciasto w lodówce.

2

Zblanszuj szpinak. W tym celu zagotuj wodę w dużym garnku. Umieść w niej szpinak na 90 sekund. Po tym czasie natychmiastowo przełóż go do naczynia z zimną wodą i w niej również trzymaj go przez 90 sekund. Przełóż na sitko, zbij w kulkę i intensywnie odcedź, aby maksymalnie usunąć z niego wodę. Posiekaj go na drobne kawałki.

3

W misce umieść szpinak, ricottę, parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zamieszaj.

4

W raieniu robota zamocuj wałkowarkę do makaronu. Podziel ciasto na cztery części. Wywałkuj każdą część, zmieniając grubość kolejno od pozycji „0” do pozycji „7” (prędkość „min”). Pamiętaj o każdorazowym podsypywaniu ciasta mąką. Powykrawaj kwadraty o bokach 10 cm . Umieść na środku ciasta gniazdko z farszu, a w nim żółtko jaja. Połóż na nim kolejny płat ciasta i zaklej.

5

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę (powinna mieć ona smak wody morskiej). W międzyczasie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.

6

Czosnek pokrój na cienkie pół-plasterki. Na patelni stop masło, dodaj listki szałwii, czosnek, sól i pieprz.

7

Gotuj w osolonej wodzie maksymalnie po 4 ravioli przez około 2 minuty. Przełóż na patelnię z sosem i chwilkę podsmażaj, polewając je z góry sosem. Przełóż na talerz. Polej odrobiną sosu. Dodaj parmezan i troszkę skórki z cytryny.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Ciasto:
150 g mąki typu „00”
75 g semoliny
2 duże jajka
2 łyżeczki oliwy
Farsz:
200 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
70 g startego parmezanu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki świeżo potłuczonego w moździerzu czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
12 żółtek jaj
Dodatkowo:
140 g masła
15 listków świeżej szałwii
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo potłuczonego w moździerzu czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
20 g startego parmezanu
1 niewoskowana cytryna

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.