Danie główne
Jesienne pierożki z dynią
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zamontuj hak do ciasta. Do misy robota wsyp połowę mąki dodaj roztrzepane jajka, sól i zacznij mieszać powoli dodając wodę. Podsypuj mąką aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż.
2
Zamontuj szatkownicę z tarczą do krojenia w cienkie plastry. Poszatkuj pieczarki i cebulę. Zmień tarczę na tę do tarcia z bardzo małymi otworami i zetrzyj ok. 4-5 łyżek sera.
3
Zeszklij na maśle cebulkę a następnie dodaj do niej pieczarki i podsmaż całość przez ok 5-10 minut.
4
Za pomocą malaksera posiekaj pieczarki i cebulę. Następnie wymieszaj je z puree z dyni i serem oraz dopraw solą i pieprzem.
5
Rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na każdym umieść farsz i zlep dokładnie brzegi formując pierożki.
6
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i gotuj w niej pierogi (ok. 3-5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody).
7
Gotowe pierogi podawaj z masłem i startym parmezanem.