• Jesienne pierożki z dynią

Danie główne

Jesienne pierożki z dynią

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

- szatkownica

SKŁADNIKI:

600g mąki
150ml wody
2 jajka
1 szklanka puree z dyni
300g pieczarek
1/2 cebuli
2 łyżki bułki tartej
parmezan
masło
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1

Zamontuj hak do ciasta. Do misy robota wsyp połowę mąki dodaj roztrzepane jajka, sól i zacznij mieszać powoli dodając wodę. Podsypuj mąką aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż.

2

Zamontuj szatkownicę z tarczą do krojenia w cienkie plastry. Poszatkuj pieczarki i cebulę. Zmień tarczę na tę do tarcia z bardzo małymi otworami i zetrzyj ok. 4-5 łyżek sera.

3

Zeszklij na maśle cebulkę a następnie dodaj do niej pieczarki i podsmaż całość przez ok 5-10 minut.

4

Za pomocą malaksera posiekaj pieczarki i cebulę. Następnie wymieszaj je z puree z dyni i serem oraz dopraw solą i pieprzem.

5

Rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na każdym umieść farsz i zlep dokładnie brzegi formując pierożki.

6

W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i gotuj w niej pierogi (ok. 3-5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody).

7

Gotowe pierogi podawaj z masłem i startym parmezanem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.