Danie główne
Pizza z leśnymi grzybami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże zalać wodą, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól i wymieszać. Do mąki wlać drożdże z wodą, wymieszać łyżką z mąką, dodać oliwę, zmieszać ponownie. Zamontować hak i wyrabiać ciasto ok 10 minut na małej prędkości. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
2
W tym czasie pokroić cebulę w pół krążki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę ok 15 minut na wolnym ogniu aż zmięknie i się zarumieni, posolić, dodac ocet balsamiczy i miód, smażyć mieszająć 1 minutę aż ocet lekko wyparuje i miód oblepi cebulę, odstaawić. Grzyby pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać połowę grzybów i smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią, posolić i popieprzyć, przełożyć do miski. Usmażyć w ten sam sposób 2 porcję grzybów. Mozzarellę zetrzeć albo porwać na kawałki.
3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia wycięty na wielkość blachy. Rozwałkować ciasto w owal. Zostawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik i blachę do 250 stopni. Wyjąć blachę, przełożyć papier z ciastem, piec 10 minut. Wyjąć ciasto, ułożyć na wierzch cebulę, grzyby i mozzarellę i wstawić do piekarnika, piec ok 5 minut. Podawać posypane świeżym tymiankiem