• Pizza z szynką parmeńską i kaparami

Danie główne

Pizza z szynką parmeńską i kaparami

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 90 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Do misy robota dodaj mąkę, drożdże i cukier. Zamontuj hak do ciasta, włącz małą prędkość, stopniowo dodawaj wodę. Dodaj sól, oliwę, ugniataj przez 10 minut.

2

Przykryj misę wilgotnym ręcznikiem lub owiń ciasto folią, odstaw na przynajmniej 6 godzin do lodówki, ale nie dłużej niż 24. Im dłużej odstoi ciasto, tym łatwiej osiągnąć kruche brzegi.

3

Rozgrzej piekarnik na maksymalną dostępną temperaturę - śmiało, włoskie piece osiągają +400 stopni. Rozciągnij ciasto ręcznie w placek, zostawiając grubsze brzegi. Posyp mąką papier do pieczenia. Na papier przenieś pizzę, a całość na blachę.

4

Z pomidorów w puszce odlej płyn, pomidory rozgnieć widelcem. Konsystencja pulpy nie musi być równomierna. Rozsmaruj na powierzchni pizzy, unikając brzegów.

5

Mozzarellę przekrój wg uznania i rozsyp na pizzy, dodaj kapary, liście bazylii. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 minut. 

6

Prawdziwa włoska pizza spędza w piekarniku do 2 minut, dzięki bardzo wysokim temperaturom osiąganym przez piece (+400 stopni). Te nie są możliwe do osiągnięcia w domu, dlatego pamiętaj: im dłużej pieczesz pizzę, tym suchsza i twardsza będzie, natomiast jeśli wyciągniesz ją za wcześnie, ciasto będzie surowe.

7

Wyciągnij i przełóż na duży talerz. Połóż szynkę, polej odrobiną oliwy.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

mąka typ 00
250 g
drożdże
7 g
cukier
1 łyżeczka
ciepła woda
120 ml
sól
1 łyżeczka
oliwa
łyżka stołowa
pomidory całe, obrane w puszce
1 puszka
mozzarella
150 g
kapary
4 łyżki
parmezan
75 g
szynka parmeńska
4 kawałki
bazylia
10 listków

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.