• Deser kawowy

Deser

Deser kawowy "korzenna Caffe Latte"

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

200 g rzadkiego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1/6 łyżeczki cynamonu rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
75 ml słodzonego mleka skondensowanego
5 rozdrobnionych ciastek Speculaas (lub innych korzennych)
150 ml mocno schłodzonej śmietanki 36% + 1 łyżka cukru pudru
dodatki: rodzynki moczone przez noc w rumie, 2-3 kostki startej mlecznej czekolady, cynamon mielony

Przepis podstawowy

1

Przygotuj 2 słoiczki (lub pucharki/miseczki). Rozdrobnij w blenderze kielichowym ciastka. Powstały "piasek ciasteczkowy" rozdziel równo na 2 słoiczki. Jogurt, mleko skondensowane i kawę umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Można także zmiksować. Żelatynę zahartuj z mieszanką jogurtową - w tym celu należy dodać do rozpuszczonej żelatyny 1 łyżkę mieszanki i dokładnie wymieszać. Dopiero wówczas zahartowaną żelatynę można wlać ją do masy jogurtowo-kawowej. Wszystkie składniki dokładnie połącz, aż powstanie gładki krem kawowy. Do uprzednio naszykowanych pucharków z "piaskiem ciasteczkowym" wlej krem kawowy. Wstaw pucharki do lodówki i rozpocznij ubijanie śmietanki przystawką z trzepaczką. Pod koniec ubijania wsyp 1 łyżkę cukru pudru. Gdy deser kawowy stężeje, ozdób go bitą śmietaną i dodatkami. Deser należy chłodzić ok. 1-2h przed podaniem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.