• Kremowy gęsty bulion w stylu japońskim

Zupa

Kremowy gęsty bulion w stylu japońskim

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- malakser

- kostkarka

SKŁADNIKI:

500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu
2 ząbki czosnku
1,5cm kawałek imbiru
2-3 łyżki sosu tamari
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka oleju sezamowego
200g kawałek dyni Hokkaido
2 marchewki
10 różyczek brokułów
2 grzyby shitake (opcjonalnie)
2 jajka ugotowane na półtwardo (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanego szczypioru dymki
2 łyżki kiełków soczewicy (opcjonalnie)

Przepis podstawowy

1

Bulion zagotuj i wlej do blendera kielichowego. Dodaj ryż, obrany imbir oraz czosnek.  Blender zamontuj na ramieniu robota. Ustaw prędkość "4" miksuj do gładkości. Przelej do garnka i dopraw sosem tamari oraz pieprzem cayenne do smaku.

2

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę do plasterkowania. Marchewkę obrać i z pomoca robota (prędkość "3") pokrój na plasterki, podobnie uczyń z dynią. Do garnka z zupą wrzuć dynię, marchewki oraz grzyby shitake (opcjonalnie), gotuj około 10-12 minut aż zmiękną. Następnie dodaj różyczki brokułów i gotuj jeszcze około 5 minut.

3

Zupę przelej do talerzy, włóż wcześniej ugotowane, przekrojone na pół jajko i posyp obficie dymką i kiełkami. Skrop odrobiną oleju sezamowego i podawaj od razu!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.