• DYNIOWE BUŁECZKI

Przystawka

DYNIOWE BUŁECZKI

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka purée z dyni
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej plus troszkę mąki do posypania blatu
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy zamiast jajka
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 7-8 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- sznurek do żywności.

Przepis podstawowy

1

Robimy purée dyniowe. Czyli dynie obieramy, wrzucamy do garnka zalewamy mlekiem sojowy, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy w robocie. Czym bardziej aksamitne purée tym smaczniejsze bułeczki. Purée odstawiamy do wystygnięcia.

2

Do miseczki wsypujemy drożdże, łyżeczkę miodu, łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Warto pamiętać, aby rozczyn mieszać drewnianą łopatką, drożdże nie lubią metalu.

3

Kiedy nasze drożdże pracują my zabieramy się za ciasto do bułeczek. Do miski wrzucamy wszystkie składniki włącznie z zimnym puree dyniowy poza olejem. Do maszyny wkładamy hak do ciasta i uruchamiamy maszynę na najmniejszym obrocie na 20 minut. Po tym czasie strugiem wlewamy olej i mieszamy kolejne 10 minut.

4

Następnie pomału wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy dalej na najmniejszych obrotach 10 minut. Z ciasta winna zrobić się kulka. Jeśli kulka się nie tworzy samoistnie w misce należy dosypać mąki.

5

Kiedy ciasto jest gotowe wyciągamy miskę z robotą nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobrą godzinę.

6

Blat posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy i dzielimy na 9 mniejszych części.

7

Każda część ciasta wyrabiamy i tworzymy z nich małe kuleczki.

8

Następnie sznurkiem do żywności przywiązujemy każdą kuleczka, aby utworzyła kształt małej dyni.

9

Kiedy mamy gotowe, posznurowane bułeczki przykrywamy je na 30 minut.

10

Piekarnik rozgrzewamy na 200stopni C, na dole ustawiamy naczynie z wodą, aby bułeczki były chrupiące. Pieczemy bułeczki przez 15 minut środkową półka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.