Przystawka
DYNIOWE BUŁECZKI
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Robimy purée dyniowe. Czyli dynie obieramy, wrzucamy do garnka zalewamy mlekiem sojowy, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy w robocie. Czym bardziej aksamitne purée tym smaczniejsze bułeczki. Purée odstawiamy do wystygnięcia.
2
Do miseczki wsypujemy drożdże, łyżeczkę miodu, łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Warto pamiętać, aby rozczyn mieszać drewnianą łopatką, drożdże nie lubią metalu.
3
Kiedy nasze drożdże pracują my zabieramy się za ciasto do bułeczek. Do miski wrzucamy wszystkie składniki włącznie z zimnym puree dyniowy poza olejem. Do maszyny wkładamy hak do ciasta i uruchamiamy maszynę na najmniejszym obrocie na 20 minut. Po tym czasie strugiem wlewamy olej i mieszamy kolejne 10 minut.
4
Następnie pomału wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy dalej na najmniejszych obrotach 10 minut. Z ciasta winna zrobić się kulka. Jeśli kulka się nie tworzy samoistnie w misce należy dosypać mąki.
5
Kiedy ciasto jest gotowe wyciągamy miskę z robotą nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobrą godzinę.
6
Blat posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy i dzielimy na 9 mniejszych części.
7
Każda część ciasta wyrabiamy i tworzymy z nich małe kuleczki.
8
Następnie sznurkiem do żywności przywiązujemy każdą kuleczka, aby utworzyła kształt małej dyni.
9
Kiedy mamy gotowe, posznurowane bułeczki przykrywamy je na 30 minut.
10
Piekarnik rozgrzewamy na 200stopni C, na dole ustawiamy naczynie z wodą, aby bułeczki były chrupiące. Pieczemy bułeczki przez 15 minut środkową półka.