Deser
Tiramisu z malinami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło do przekładania
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować kawę espresso i czekamy, aż lekko wystygnie. Są dwie wersje: a) po ostygnięciu dodajemy likieru amaretto b) bez likieru P.S ( opisana wersja bez likieru)
2
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy cukier pudrem Do tego najlepiej użyć trzepaczki.
3
Mascarpone łączymy z żółtkami oraz odrobiną cukru pudru (słodkość możemy dostosować indywidualnie), całość łączymy za pomocą mieszadła do przekładania, aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
4
Masę mascarpone, łączymy z ubitymi białkami ( delikatnie dodajemy i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę)
5
W naczyniu układamy kolejno : 1. Namoczone biszkopty w kawie ( z jednej strony - moczone 1sek.) 2. Masę mascarpone 3. Całość posypujemy kakao 4. Namoczone biszkopty w kawie 5. Masa mascarpone 6. Posypujemy kakao 7. Na samą górę układamy maliny ( dodają kwaskowatego posmaku oraz pełnią funkcje ozdobną ) Całość wsadzamy do lodówki na ok 5h.