• Placek ze śliwką i rumową pianą
  • Placek ze śliwką i rumową pianą
  • Placek ze śliwką i rumową pianą

Deser

Placek ze śliwką i rumową pianą

  • Wege
  • Średni
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Ciasto:

Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieść w misie robota, zamontuj mieszadło „K” i połącz składniki mieszając 30-40 sekund z prędkością 1, włóż do plastikowego worka i umieść w lodówce na 1-2 h.

2

Usuń pestki ze śliwek i podziel je na cząstki.

3

Ciasto rozwałkuj, umieść na wyłożonej pergaminem blaszce, podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 °C.

4

Białka umieść w misie robota, stopniowo, w trakcie mieszania dodaj sól, cukier, rum oraz mąkę ziemniaczaną.

5

Ciasto wyciągnij z piekarnika, ułóż na nim śliwki, przykryj całość bezą, piecz 30 minut w temperaturze 180°C.

 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- Mieszadło „K”

- Trzepaczka

SKŁADNIKI:

Ciasto:
mąka pszenna
500 g
cukier puder
90 g
cukier waniliowy
2 łyżki
proszek do pieczenia
jedna łyżeczka
masło
200 g
średni żółtka
4
Wsad:
śliwki
400 g
Beza
białka
6
sól
2 g
cukier
350 g
mąka ziemniaczana
50 g
rum
45 ml

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.