• Panna cotta z klitorią

Deser

Panna cotta z klitorią

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

2 galaretki przezroczyste
ok. 100 g borówek amerykańskich
600 ml śmietanki 36%
200 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
2 łyżki suszonej klitorii ternateńskiej
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wrzątku

Przepis podstawowy

1

Do garnka wlewamy 300 ml śmietanki i całe mleko. Delikatnie podgrzewając dodajemy połowę cukru, laskę wanilii oraz klitorię ternateńską. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania, póki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. W filiżance rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Dolewamy do mlecznego płynu. Słoiczki, w których przygotujemy deser wstawiamy do formy na muffinki i wlewamy po kilka łyżek niebieskiego mlecznego płynu. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż warstwa stężeje. W międzyczasie rozpuszczamy przezroczyste galaretki (według przepisu na opakowaniu). Gdy niebieska warstwa stężeje, układamy borówki, dolewamy przezroczystą galaretkę i, już w klasycznej pozycji, wstawiamy słoiczki do lodówki. Pozostały cukier mielimy w młynku na puder. Trzepaczką ubijamy pozostałe 300 ml śmietanki pod koniec dodając cukier puder. Dekorujemy borówkami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.