Deser
Panna cotta z klitorią
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do garnka wlewamy 300 ml śmietanki i całe mleko. Delikatnie podgrzewając dodajemy połowę cukru, laskę wanilii oraz klitorię ternateńską. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania, póki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. W filiżance rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Dolewamy do mlecznego płynu. Słoiczki, w których przygotujemy deser wstawiamy do formy na muffinki i wlewamy po kilka łyżek niebieskiego mlecznego płynu. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż warstwa stężeje. W międzyczasie rozpuszczamy przezroczyste galaretki (według przepisu na opakowaniu). Gdy niebieska warstwa stężeje, układamy borówki, dolewamy przezroczystą galaretkę i, już w klasycznej pozycji, wstawiamy słoiczki do lodówki. Pozostały cukier mielimy w młynku na puder. Trzepaczką ubijamy pozostałe 300 ml śmietanki pod koniec dodając cukier puder. Dekorujemy borówkami.