• Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką włoską

Danie główne

Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką włoską

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

500 ziemniaków (mącznych, zimowych)
200 g świeżego szpinaku lub 100 g mrożonego szpinaku
75 g mąki pszennej (najlepiej typ 00 czyli z dużą zawartością glutenu plus mąka do podsypania)
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
100 g szynki włoskiej mocno wędzonej w np parmeńskiej (opcjonalnie inna np serrano lub szwarcwaldzkiej
150 g sera gorgonzola
100 ml mleka
łyżka masła
50 g sera tartego parmezan
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

Przepis podstawowy

1

Świeży szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Smaż 5 minut. Jeśli używamy szpinaku mrożonego wszystko robimy tak samo, lecz czekamy aż ze szpinaku odparuje cała woda. Gotowy szpinak wystudź. Przełóż całość do kielicha blendera.

Blender zamontuj na ramieniu robota, ustaw prędkośc pracy 4 i rozdrobnij na gładkie puree.

2

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z tarczą o dorbnych oczkach. Ugotowane ziemniaki zmiel wprost do misy robota. 

3

Do ziemniaków dodaj mąkę, puree szpinakowe, sól do smaku i wbij jajko.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło - hak do ciasta. Uruchom robot (pedkość 3) i wyrób jednolite gładkie ciasto. W przypadku gdyby się kleiło dosyp odrobinę mąki.

Gotowe ciasto przełóż na omączony blat. Rękami oprószonymi mąką uformuj z niego długie wałeczki o średnicy 2 cm.

Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca (lub wykorzystaj oryginalną włoską deseczkę do nadawania kształtu gnocchi robiąc wgłębienia dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos).

4

W dużym garnku zagotuj wodę. Gnocchi wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj aż wypłyną. Wtedy wyjmij je i odłóż na talerz na bok

5

W dużym garnku zagotuj wodę.

Gnocchi wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj aż wypłyną. Wtedy wyjmij je i odłóż na talerz na bok.

Przygotuj sos. Szynkę drobno pokrój, włóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Zdejmij z patelni, a na patelnię wlej mleko, podgrzej, dodaj pokruszony ser gorgonzola, mieszaj aż się rozpuści, dodaj masło i świeżo starty parmezan. Mieszaj, aż ser się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj podsmażoną szynkę, ponownie wymieszaj.

Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli jest taka potrzeba). Do sosu dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj i całość chwilę podgrzewaj razem, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj od razu, zanim kluski wchłoną sos.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.