• Brioche z cynamonem
  • Brioche z cynamonem
  • Brioche z cynamonem
  • Brioche z cynamonem

Deser

Brioche z cynamonem

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Drożdże umieść w misie robota, dodaj ciepłe mleko oraz cukier puder i 3-4 łyżki mąki. Zamontuj hak do ciasta, wymieszaj krótko i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2

Do rozczynu dodaj mąkę, cukier puder oraz sól. Uruchom robot ustawiając prędkość na minimum i z pomocą mieszadła miksera, wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut z prędkością 1.

3

W trakcie mieszania, wbijaj kolejno po 1 jajku. Po dodaniu ostatniego jajka, mieszaj jeszcze 1 minutę i odstaw na 5 minut.

4

Teraz dodaj masło pokrojone na kawałki i wyrabiaj kolejne 4-5 minut.

5

Ciasto umieść w worku plastikowym , szczelnie zamknij, odłóż do lodówki na całą noc.

6

Następnego dnia, umieść ciasto w misie robota, zamontuj hak do ciasta i wyrabiaj przez 2 minuty.

7

Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 70-90 minut.

8

Foremkę 30x30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną.

9

Ciasto pokrój nożem na 14-18 równych części, uformuj z nich bułki i układaj w formie jedną przy drugiej, wcześniej opruszając boki cynamonem.

10

Pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem z łyżą mleka.

11

Piecz w temp 170°C przez 20-25 minut.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

miękkie masło
200 g
mąka tortowa
400 g
świeże drożdże
35 g
ciepłe mleko
150 ml
cukier puder
50 g
sól
2 g
średnie jajka
3
żółtko do posmarowania

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.