• Kopytka buraczane z pietruszkowym pesto

Danie główne

Kopytka buraczane z pietruszkowym pesto

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

Składniki na buraczane kopytka:
500 g upieczonych, bądź ugotowanych buraków
400 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 jajko
300 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Składniki na pesto pietruszkowe:
1 duży pęczek natki pietruszki
100 g prażonego słonecznika
70 g startego parmezanu
3 ząbki czosnku
około 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo (opcjonalnie):
garść prażonego słonecznika
parmezan

Przepis podstawowy

1

W malakserze z zamocowanym ostrzem zmiel twaróg na gładki. Przełóż go do misy robota.

2

Zetrzyj buraczki w malakserze z zamocowaną tarczą do tarcia na bardzo drobne wiórka. Odciśnij z soku i umieść w misie robota.

3

Do misy robota z zamocowanym “mieszadłem K” dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj wszystko przez 60 sekund, ustawiając prędkość na 1.

4

Blat lub stolnicę podsyp mąką. Uformułuj z ciasta wałeczki i pokrój na mniejsze kawałki (co 2 cm), tworząc kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie, przez 2 minuty od wypłynięcia.

5

W malakserze z zamocowanym ostrzem umieść pietruszkę, prażony słonecznik, parmezan i czosnek. Miksuj, dodając olej, aż do uzyskania płynnej i jednorodnej masy. Dopraw solą i pieprzem.

6

Ugotowane kopytka podawaj z pesto pietruszkowym. Wyśmienicie smakują z dodatkiem prażonego słonecznika i parmezanu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.