Danie główne
Kopytka buraczane z pietruszkowym pesto
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W malakserze z zamocowanym ostrzem zmiel twaróg na gładki. Przełóż go do misy robota.
2
Zetrzyj buraczki w malakserze z zamocowaną tarczą do tarcia na bardzo drobne wiórka. Odciśnij z soku i umieść w misie robota.
3
Do misy robota z zamocowanym “mieszadłem K” dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj wszystko przez 60 sekund, ustawiając prędkość na 1.
4
Blat lub stolnicę podsyp mąką. Uformułuj z ciasta wałeczki i pokrój na mniejsze kawałki (co 2 cm), tworząc kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie, przez 2 minuty od wypłynięcia.
5
W malakserze z zamocowanym ostrzem umieść pietruszkę, prażony słonecznik, parmezan i czosnek. Miksuj, dodając olej, aż do uzyskania płynnej i jednorodnej masy. Dopraw solą i pieprzem.
6
Ugotowane kopytka podawaj z pesto pietruszkowym. Wyśmienicie smakują z dodatkiem prażonego słonecznika i parmezanu.