Przystawka

Quiche ze szpinakiem i krewetkami

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

ciasto:
250 g mąki 405
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietanki 30%
wypełnienie:
500 g szpinaku
6 ząbków czosnku
masa jajeczna:
200 g śmietanki 30%
2 jajka
3 żółtka
150 g serka mascarpone 82% tłuszczu
50 ml mleka 3,2%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść wszystkie składniki ciasta. Zamontuj mieszadło K, uruchom robot stopniowo dochodząc do predkości 4.
Wyrobione ciasto umieść w lodówce na 2 godziny

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Z jaj, żółtek, mleka,przypraw, śmietanki i mascarpone przygotuj masę jajeczną. Ubijaj składniki przez około 1 minutę z prędkością 3-4

3.

Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami pergaminu, wyłóż na formę do tarty. 

4.

Wypełnij masą jajeczną połączoną z liśćmi szpinaku oraz rozgniecionym czosnkiem

5.

Piecz 25-30 minut w temp 180 stC. 5 min przed końcem, wyciągnij quiche obłóż krewetkami i piecz do końca ustalonego czasu

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.