Deser
Bułki drożdżowe z szarlotką
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść drożdże, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki i pół szklanki mleka.
2.
Ustaw temperaturę misy na 35 stC, uruchom robot ustawiając prędkoć minimalną, mieszaj 10 minut, następnie pozostaw na kolejne 5 -10 min
3.
Mieszadło elestyczne zastąp hakiem do ciasta. Uruchom robot i pozwól mu zagnieść idealne ciasto drożdżowe. Ten roces potrwa około 10 minut
4.
Ciasto pozostaw pod przykryciem na około 60 min do wyrośnięcia.
5.
Na ramieniu robota zamontuj malakser z zamontowaną tarczą o gubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Zetrzyj jabłka.
6.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne
7.
Starte jabłka umieśc w misie robota, dodaj rodzynki, cukier waniiowy oraz cukier biały. Ustaw temperaturę pracy na 110 stC. Smaż jabłka przez 10 -12 minut
8.
Ciasto drodżowe podziel na kilkanaście porcji, każdą delikatnie rozwałkuj. Na środku umieśc nieco masy jabłecznej, zwijaj ciasto w bułeczkę.
9
Bułeczki umieść zienięciem do dołu na blasze wyłożone pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stC. przez 15-20 minut