Deser

Bułki drożdżowe z szarlotką

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

500g jabłek
300g cukru
50g rodzynek
10g cynamonu
10g cukru waniliowego
500g mąki
20g drożdży
150 ml mleka
3 żółtka jaj
50g masła

Przepis podstawowy

1.

 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść drożdże, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki i pół szklanki mleka.

2.

Ustaw temperaturę misy na 35 stC, uruchom robot ustawiając prędkoć minimalną, mieszaj 10 minut, następnie pozostaw na kolejne 5 -10 min

3.

Mieszadło elestyczne zastąp hakiem do ciasta. Uruchom robot i pozwól mu zagnieść idealne ciasto drożdżowe. Ten roces potrwa około 10 minut

4.

Ciasto pozostaw pod przykryciem na około 60 min do wyrośnięcia.

5.

Na ramieniu robota zamontuj malakser z zamontowaną tarczą o gubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Zetrzyj jabłka.

6.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne

7.

Starte jabłka umieśc w misie robota, dodaj rodzynki, cukier waniiowy oraz cukier biały. Ustaw temperaturę pracy na 110 stC. Smaż jabłka przez 10 -12 minut 

8.

Ciasto drodżowe podziel na kilkanaście porcji, każdą delikatnie rozwałkuj. Na środku umieśc nieco masy jabłecznej, zwijaj ciasto w bułeczkę.

9

Bułeczki umieść zienięciem do dołu na blasze wyłożone pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stC. przez 15-20 minut

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.