Danie główne

Pierogi z kaszą i wołowiną

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

PIEROGI:
300g mąki poznańskiej
150 ml gorącej wody
szczypta soli
FARSZ:
300 g kaszy pęczak
300g zrazówki wołowej
natka pietruszki
4 marchewki
3 jaja
300 ml soku z brzozy

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta 

2.

Do misy robota wsyp mąkę oraz sól. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy na 1 ... stopniowo wlewaj wodę i zmieniaj prędkość pracy na 2 i 3 

po 2 minutach ciasto będzie gotowe

3.

odstaw ciasto do odpoczynku na około 30 minut ( przykryj je miską )

4.

na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w tarczę o dużych oczkach

5.

wołowinę podziel na mniejsze części i zmiel ustawiając prędkośc pracy robota na 3

6.

Następnie wraz z marchewkami pokrojonymi w mniejsze części gotuj 30 minut w soku z brzozy, soląc 10 minut przed końcem gotowania

7.

Marchewkę, wołowinę i jaja połącz, tworząc zbitą masę

8

Ciasto podziel na 6 cześci

8.

W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę, ustaw największą grubość, uruchom robot na 1 i rozwałkuj ciasto pamiętając by każdą część podsypać mąką

9. 

z ciasta wytnij koła, na brzegu każdego umieść nieco farszu, połącz brzego ze sobą i mocno dociśnij

10.

Pierogi gotuj 3 min od wypłynięcia. Świetnie smakują z kurkami przesamażonymi na maśle.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.