Deser
Tarta z gruszką
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1
Ciasto:
W misie robota umieść: cukier puder, mąkę, kakao oraz schłodzone masło pokrojone w kostkę. Dodaj żółtko i szczyptę soli. Z pomocą mieszadła "K" połącz ze sobą wszystkie składniki, mieszając 1 minutę z prędkością 1. Uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz umieść w worku plastikowym i schładzaj 30 minut.
2
Schłodzone ciasto wyłóż na pergamin, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i wałkuj na grubość 1,5-2 mm. Delikatnie zdejmij wierzchni pergamin, wytnij z niego koło odpowiednie dla formy do tarty.
3
Ułóż ciasto w formie, usuń pergamin. Zostaw kawałki ciasta wystające za brzeg formy - dzięki nim ciasto nie zejdzie do formy w czasie pieczenia.
4
Formę wstaw do lodówki 30-40 minut.
5
Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, na wierzch wysyp fasolę lub groch ( dzięki temu tarta zachowa odpowiedni kształt. Wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, usuń wystające kawałki ciasta. Piecz jeszcze 5 minut, ściągnij pergamin z fasolą i piecz jeszcze 5 minut, na złoty kolor.
6
Gruszki obierz, gotuj 10 minut w syropie cukrowym (1 litr wody 300g cukru).
7
Budyń przygotuj zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu, wystudź.
8
W misie robota umieść serek mascarpone połącz go z cukrem pudrem za pomocą mieszadła „K”.
9
Wystudzoną tartę wypełnij budyniem, następnie mascarpone, udekoruj pokrojonymi w cząstki gruszkami.