Danie główne

Pieróg z mięsem i grzybami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

FARSZ:
300 g mięsa indyczego
300 g wołowiny
300 g wieprzowiny
200 g podgrzybków
4-5 jaj
CIASTO:
1 kg mąki
25 g drożdży
6 żółtek
200 ml piwa

Przepis podstawowy

1.

Wołowinę, wieprzowinę, mieso indycze i grzyby ugotuj do miękkości

2. 

W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mięsa z wkładką o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając predkość 2. Zmiel mieśo i grzyby dwukrotnie.

3.

Mieszankę mięsno grzybową połącz z jajakami, dopraw solą i pieprzem i odstaw

4. 

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

5.

Drodże rozpuść w miseczce wraz z cukrem i ciepłym piwem.

6.

 

Do misy robota wsyp mąkę, wbij jaja i dodaj piwo. Uruchom robot na prędkość 3. po minucie dodaj zaczyn drożdżowy. Ciasto będzie gotowe po 6-7 minutach.

7.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia, po około 60 minutach rozwałkuj ciasto na średniej wielkości prostokąt.

Ułóż farsz wzdłuż dłuższego boku i zwiń w roladę.

8.

Piecz pieróg w piekarniku nagrzanym do 180 stC. przez około 35-40 minut  

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.