Deser
Ciasto dyniowe z rokitnikiem
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3. Zetrzyj dynię i odstaw doosobnej miski.
2.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wbij białka, ubij jej na sztywną pianę ustawiając prędkość na 5, piana będzie gotowa po 2 minutach. Odstaw.
3.
Nie zmieniając mieszadła, umieśc w misie żółtka i cukier. Ubij całośc na puszystą masę, ustawiając prędkość pracy robota na 4.
Po 2 minutach do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj przez 2 minuty.
4.
Do żółtek dodaj starty i odsączony miąższ dyni, sok z rokitnika oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki.
Mieszaj 30 sekund.
5.
Do masy dodaj ubite biaka, wymieszaj drewniną łyżką. Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm.
6.
Tak przygotowane ciasto można przełożyć konfiturą lub smażonymi owocami i udekorować bitą śmietaną. Smakuje doskonale!
Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.