Deser

Ciasto dyniowe z rokitnikiem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości dynia
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
100 ml soku z rokitnika

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3. Zetrzyj dynię i odstaw doosobnej miski.

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wbij białka, ubij jej na sztywną pianę ustawiając prędkość na 5, piana będzie gotowa po 2 minutach. Odstaw.

3.

 

Nie zmieniając mieszadła, umieśc w misie żółtka i cukier. Ubij całośc na puszystą masę, ustawiając prędkość pracy robota na 4.

Po 2 minutach do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj przez 2 minuty.

4.

Do żółtek dodaj starty i odsączony miąższ dyni, sok z rokitnika oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki.

Mieszaj 30 sekund.

5.

Do masy dodaj ubite biaka, wymieszaj drewniną łyżką. Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm.

6. 

Tak przygotowane ciasto można przełożyć konfiturą lub smażonymi owocami i udekorować bitą śmietaną. Smakuje doskonale! 


Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.