Danie główne

Lasagne z bakłażanem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Bakłażany pokrój na 2 cm plastry, posól i odstaw na 20 minut

2.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie robota umieść mąkę, sól, wodę oraz żółtka. Mieszaj ciasto przez 3 minuty z prędkością 3-4.

Ciasto odstaw na 20 minut 

3. 

w ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne

4.

Bakłażany opłucz wodą, osusz, pokrój na kawałki i umieść w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość min i temperaturę misy 100stC. 

po 30 sekundach dadaj masło, po kolejnych 30 sekundach dodaj pomidory, rozgnieciony czosnek oraz podzieloną na 4 cebulę. Duś 20 minut. dopraw.

5. 

Przygotuj beszamel: w rondelku przesmaż 2 łyżki mąki, dodaj gałkę muszkatołową, masło oraz mleko. Wymieszaj, doprowadź do zgęstnienia. Odstaw.

6.

W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę. Uruchom robot ustawiając prędkość na 1. 

Ciasto podziel na części, każdą oprósz mąką i rozwałkuj.

7.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem następnie na dno wylej nieco beszamelu, ułóż plastry świeżej lasagne, przełóż sosem pomidorowo bakłażanowym, posyp kawałkami serów, następie polej beszamelem itd... ostatnią warstwę stanowi beszamel 

8.

Zapiekaj 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stC.

 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło uniwersalne

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

300g mąki tortowej
3 żółtka
50 ml wody
szczypta soli
2 bakłażany
240 g pomidorów z puszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
400 g sera ( różne rodzaje)
300 ml mleka
gałka muszkatołowa
40 g masła

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.