Danie główne
Lasagne z bakłażanem
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło uniwersalne
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Bakłażany pokrój na 2 cm plastry, posól i odstaw na 20 minut
2.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie robota umieść mąkę, sól, wodę oraz żółtka. Mieszaj ciasto przez 3 minuty z prędkością 3-4.
Ciasto odstaw na 20 minut
3.
w ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne
4.
Bakłażany opłucz wodą, osusz, pokrój na kawałki i umieść w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość min i temperaturę misy 100stC.
po 30 sekundach dadaj masło, po kolejnych 30 sekundach dodaj pomidory, rozgnieciony czosnek oraz podzieloną na 4 cebulę. Duś 20 minut. dopraw.
5.
Przygotuj beszamel: w rondelku przesmaż 2 łyżki mąki, dodaj gałkę muszkatołową, masło oraz mleko. Wymieszaj, doprowadź do zgęstnienia. Odstaw.
6.
W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę. Uruchom robot ustawiając prędkość na 1.
Ciasto podziel na części, każdą oprósz mąką i rozwałkuj.
7.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem następnie na dno wylej nieco beszamelu, ułóż plastry świeżej lasagne, przełóż sosem pomidorowo bakłażanowym, posyp kawałkami serów, następie polej beszamelem itd... ostatnią warstwę stanowi beszamel
8.
Zapiekaj 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stC.