Zupa
Rozgrzewająca zupa meksykańska
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotuj warzywa: cebulę, czosnek i papryczkę chilli pokrój w kostkę.
2
Zacznij smażyć: w większym garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu do momentu, aż stanie się złota. Dodaj czosnek i chilli, zamieszaj i smaż przez 1 minutę. Dodaj przyprawy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
3
Zblenduj składniki: z pomidorów usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do blendera kielichowego razem z zawartością warzyw z garnka. Blenduj z prekością 5 do uzyskania gładkiego płynu.
4
Gotuj w garnku: wlej zblendowane składniki do garnka. Dodaj fasolę z całą zawartością puszki. Gotuj całość przez 10 minut.
5
Zrób miksturę: do blendera odlej ok 100 ml płynu z zupy (jedna łyżka cedzakowa), dodaj 3/4 pęczka kolendry, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Miksuj wszystko z prędkością 4 do momentu aż konsystencja będzie gładka.
6
Wyłóż i udekoruj danie: do garnka wlej miksturę i wymieszaj. Zagotuj i odstaw z ognia. Podawaj skropioną limonką i posypaną świeżą kolendrą.