Danie główne
Vegeburger z cieciorki
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o grubych oczkach.
2
Uruchom robot ustawiając prędkośc racy w poz. 2
Zmiel odsączoną cieciorkę, ząbek czosnku i kilka listków bazylii. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
3
Do masy wbij 1 jajko i dosyp nieco bułki tartej ( na tyle by masa zgęstniała i nadawała się do formowania placków).
4
Gotowe, uformowane burgery obtocz jeszcze w bułce tartej i obsmaż na patelni aż nabiorą złotego koloru.
5
Bułki przkrój, umieść na blaszce i włóż do piekarnika do delikatnego przypieczenia (2-3 minuty 150*C).
6
Na patelni z odrobiną oleju, smaż pokrojoną cebulkę . Ogórka kiszonego pokrój na drobno i wymieszaj z majonezem. Paprykę i pomidora pokrój na plastry. Sałatę lodową umyj osusz i podziel na części.
7
Składanie całości: bułki posmaruj majonezem z wkrojonym ogórkiem kiszonym, połóż sałatę, burger, starty ser, paprykę, pomidora, smażoną cebulkę i ketchup.