Danie główne
Szwedzkie klopsiki - kottbullar
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontować maszynkę do mieśa wyposażoną w sito i średnich oczkach. Ustawić prędkość na 3 i zmielić mięso razem z cebulą.
2
Mięso umieścić w misie, dodać kaszę mannę, mleko. w ramieniu robota zamontowac mieszadło K, ustawić prędkość na 3, wyrabiać aż masa będzie jednolita, doprawić do smaku. Z masy formować kulki wielkości moreli, obtaczać w mące.
3
W głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem, wykładać klopsiki i smażyć na brązowy kolor z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię do klopsików.
4
Mąkę lekko podprażyć na suchej patelni, zalać bulionem, wymieszać, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą, ulubioną surówką.