•  Szwedzkie klopsiki - kottbullar

Danie główne

Szwedzkie klopsiki - kottbullar

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
200g mięsa wołowego (karkówka)
1 duża cebula
1 duże jajko
1/3 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
maka do obtoczenia
do smażenia: 3 łyżki oleju + 2 łyżki masła klarowanego
opcjonalnie: 200g pieczarek
sos:
2 szklanki bulionu wołowego
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18-22%

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontować maszynkę do mieśa wyposażoną w sito i średnich oczkach. Ustawić prędkość na 3 i zmielić mięso razem z cebulą.

2

Mięso umieścić w misie, dodać kaszę mannę, mleko.  w ramieniu robota zamontowac mieszadło K, ustawić prędkość na 3, wyrabiać aż masa będzie jednolita, doprawić do smaku. Z masy formować kulki wielkości moreli, obtaczać w mące.

3

W głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem, wykładać klopsiki i smażyć na brązowy kolor z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię do klopsików.

4

Mąkę lekko podprażyć na suchej patelni, zalać bulionem, wymieszać, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą, ulubioną surówką. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.