• Kolorowa tarta paprykowa - w sam raz na jesień!

Danie główne

Kolorowa tarta paprykowa - w sam raz na jesień!

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
20 dkg mąki tortowej lub babuni
10 dkg masła
2 łyżki zimnej wody
1 duże jajo
szczypta soli
Składniki na masę:
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1 mała papryka zielona
3 duże jaja
300 ml śmietanki kremówki
5 dkg ulubionego sera np. koziego
garść natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, imbir, bazylia

Przepis podstawowy

1

Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej siekam i umieszczam w misie robota, a następnie mieszam z użyciem mieszadła do ciasta kruchego.

2

Ciasto chłodzę przez kwadrans. Schłodzone ciasto wałkuję i wylepiam nim dno formy na tartę. Podpiekam na rumiano w temperaturze 180-200 stopni C.

3

Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wykładam na wystudzone ciasto.

4

W robocie ubijam jaja ze śmietaną i przyprawiam; dodaję natkę posiekaną drobniutko i starty ser. Masą zalewam paprykę na cieście.

5

Piekę ok. pół godziny w 200 stopniach C. z włączonym termoobiegiem. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.