Deser
Ciasto ze śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Włóż masło, cukier i cukier waniliowy do misy robota. Miksuj przez ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i puszysta. Nie przerywając mieszania dodaj po 1 jajku. Cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.
3
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód i przełóż na nią ciasto. Na ciasto poukładaj śliwki.
4
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół. Piecz je 50 minut. do tzw. suchego patyczka.
5
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem