• Ciasto ze śliwkami

Deser

Ciasto ze śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

100 g masła
100 g cukru
2 duże jajka
16 g cukier waniliowy
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g śliwek, odpestkowanych
Dodatkowo na posypkę:
2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca.

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Włóż masło, cukier i cukier waniliowy do misy robota. Miksuj przez ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i puszysta. Nie przerywając mieszania dodaj po 1 jajku. Cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.

3

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód i przełóż na nią ciasto. Na ciasto poukładaj śliwki.

4

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół. Piecz je 50 minut. do tzw. suchego patyczka.

5

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.