• Zupa kokosowa ze makaronem z cukinii

Zupa

Zupa kokosowa ze makaronem z cukinii

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- spiralizer

SKŁADNIKI:

2 duże cukinie
2 piersi z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 łyżki oleju
1 l bulionu z kurczaka
pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mieszanki curry indyjskiego
pieprz świeżo mielony do smaku
puszka mleczka kokosowego 400 ml
sos sriracha opcjonalnie
sok z limonki do smaku

Przepis podstawowy

1

Czosnek drobno posiekaj. Cebulę, marchewkę pokrój w kostkę. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

2

Następnie wlej bulion z kurczaka. Doprowadź do wrzenia, następnie włóż piersi z kurczaka. Wsyp czosnek niedźwiedzi, dopraw pieprzem, gotuj 20 min.

3

Wyjmij piersi, a do zupy dodaj połówki pomidorków koktajlowych, wlej mleczko kokosowe, dodaj sos rybny, kurkumę i curry. Gotuj jeszcze 5 minut. Mięso z piersi kurczaka drobno pokrój lub porwij.

4

W międzyczasie przygotuj spaghetti z cukinii. Na ramieniu robota zamontuj spiralizer, ustaw prędkość pracy robota na 4, pokrój cukinię w cienkie paski "spaghetti".

5

Dodaj do zupy nitki cukinii i mięso z kurczaka, dopraw całość sosem sriracha wg smaku i ulubionego stopnia ostrości oraz sokiem z limonki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.