Danie główne
CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Orzechy drobno kroimy.
2
do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę miodu, drożdże i wlewamy 2 łyżki wody o temperaturze 55 stopni C. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na dobre 15 minut w ciepłe miejsce.
3
Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i wlewamy gotowy zaczyn. Mieszamy na średnich obrotach, aż nie zrobi się z ciasta kulka.
4
Kiedy ciasto jest gotowe wyciągamy miskę z robotą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
5
Ciasto wyrośnięte wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta robimy kulkę i nacinamy ją czymś ostrym. Dzięki napięciu nasz chleb nie będzie pękła.
6
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg. Po upieczeniu studzimy na kratce.