• CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY

Danie główne

CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

- 250 g mąki gryczanej
- 250 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki miodu.

Przepis podstawowy

1

Orzechy drobno kroimy.

2

do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę miodu, drożdże i wlewamy 2 łyżki  wody o temperaturze 55 stopni C. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na dobre 15 minut w ciepłe miejsce. 

3

Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i wlewamy gotowy zaczyn. Mieszamy na średnich obrotach, aż nie zrobi się z ciasta kulka.

4

Kiedy ciasto jest gotowe wyciągamy miskę z robotą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

5

Ciasto wyrośnięte wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta robimy kulkę i nacinamy ją czymś ostrym. Dzięki napięciu nasz chleb nie będzie pękła.

6

Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg. Po upieczeniu studzimy na kratce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.