• Falafel i hummus

Przystawka

Falafel i hummus

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Hummus
- 250g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
- 5 łyżek pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Falafel
- 150g suchej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia

Przepis podstawowy

1

Przygotować hummus. Odsączoną ciecierzycę umieścić w malakserze i zacząć miksować. W międzyczasie dodawać resztę składników i nieco zalewy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2

Przygotowany hummus skropić oliwą i odstawić do lodówki.

3

Przygotować falafel. Odsączoną ciecierzycę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa (użyć nakładki z najmniejszymi otworami).

4

Do masy dodać czosnek, pietruszkę, pozostałe przyprawy oraz 1 łyżkę wody. Wszystko dokładnie wymieszać, zamknąć szczelnie i schłodzić w lodówce ok. 30 min

5

Z masy formować małe kulki, dokładnie je ściskając aby masa się nie rozpadała.

6

Falafele smażyć na oleju na złocisty kolor z każdej strony.

7

Podawać z wcześniej przygotowanym hummusem oraz sałatką ze świeżych warzyw.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.