Deser
Rogale a'la marcińskie
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W garnku zrobić roszczyn z drożdży, mleka cukru i 3 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
2
W ramieniu robota zamontować hak do wyrabiania ciasta. Do misy przelać rozczyn, dodać sypkie skladniki i żółtka.
Robot uruchomić na prędkość 4. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzić masło. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitem o drobnych oczkach. Ustaw prędkość pracy robota na 3-4 zmiel mak, orzechy, migdały i baton dwukrotnie. Następnie dodaj skórkę pomarańczową i śmietanę. Opcjonalnie można dodać trochę olejku migdałowy.
4
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolicę, rozwałkować ciasto i wyciąć okrąg o średnicy 22 cm następnie nożem wyciąć 8 trójkątów. Z ciasta powinny wyjść 2 okręgi. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie i zwinąć od dłuższego do jednego wierzchołka trójkąta. Tak przygotowane Rogale odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
5
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Rogale przed wlozeniem do piekarnika nasmarowac żoltkiem wymieszane z mlekiem. Pięć Rogale ok 25 min lub do zezłocenia. Ciepłe Rogale można polać lukrem ( 3 łyżki wody gorącej wymieszanej z 1,5 szklanki c.pudru). Posypać skórką pomarańczową i posiekanej orzechami włoskimi.