Danie główne

Placek po węgiersku

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Ziemniaki oraz cebulę obierz, umieść w zimnej wodzie. 

2. 

 

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 4, zetrzyj warzywa. Osobno ziemniaki, osobno cebulę.

3.

Starte ziemniaki umieść w misce, dodaj do nich garść cebuli, jajka, mąkę, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj

4.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 110stC rozgrzej olej, dodaj cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, uruchokm robot na prędkość min. przesmaż ok 5 minut

5.

Do warzyw dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podlej pomidorami i duś 45 minut

6. 

Masę ziemniaczaną porcjami umieszczaj na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smaż placki do zezłocenia

7.

Placki podawaj z gulaszem oraz gęstą śmietaną i natką pietruszki

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

600 g ziemniaków
400 g łopatki wieprzowej
240 g pomidorów z puszki
3 jajka
3 cebule
3 papryki czerwone
50 ml oleju
4 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
natka pietruszki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.