Przystawka

Ziemniaczki gratin

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą do plasterkowania. Uruchom robot ustawiając prędkość 4. Zetnij obrane umyte ziemniaki i odstaw do miski

 

Następnie zetrzyj cebule i rówież umieśc w ososbnej misce

2.

 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną zaś temperaturę misy ustaw na 90 st C

3.

Do misy robota włóż masło, i cebulę. Smaż całość 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietankę. Gotuj 30 -40 minut

4.

W naczyniu żaroodopornym umieść plasterki ziemniaków, soląc i doprawijąc pieprzem każda warstwę. Zalej ziemniaki śmietaną

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stC na 1h 30 min

5.

Gratin nadaje się do jedzenia następnego dnia, po wcześniejszym podgrzaniu 

 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
0,5 l śmietanki 30%
3 cebule
100g masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.