Przystawka
Ziemniaczki gratin
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą do plasterkowania. Uruchom robot ustawiając prędkość 4. Zetnij obrane umyte ziemniaki i odstaw do miski
Następnie zetrzyj cebule i rówież umieśc w ososbnej misce
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. Uruchom robot ustawiając prędkość minimalną zaś temperaturę misy ustaw na 90 st C
3.
Do misy robota włóż masło, i cebulę. Smaż całość 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietankę. Gotuj 30 -40 minut
4.
W naczyniu żaroodopornym umieść plasterki ziemniaków, soląc i doprawijąc pieprzem każda warstwę. Zalej ziemniaki śmietaną
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stC na 1h 30 min
5.
Gratin nadaje się do jedzenia następnego dnia, po wcześniejszym podgrzaniu