Przystawka

Domowy ketchup

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- maszynka do mielenia mięsa

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

400 g cukinii
600 g pomidorów
50 ml octu jabłkowego
100 g cukru trzcinowego
100 ml oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano

Przepis podstawowy

1. 

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposazoną w sito o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 3.

2.

Z pomoca maszynki zmiel cukienię oraz cebulę, włoż do miski, następnie zmiel pomidory, włóż je do osobnej miski

3.

W misie robota umeiść olej, w ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 120stC oraz pedkość minimalną.

4.

 

Umieść w misie cukienię z cebulą, smaż 10 minut. Następnie dodaj pomidory oraz przyprawy, cukier oraz ocet. Zmniejsz temperaturę do 100stC gotuj całość 1h 

5.

Przełóż masę do blendera kielichowego, ten umieść na ramieniu robota, blenduj 40 sekund z prędkością 5

6.

Przełóż masę z powrotem do misy robota, ustaw temperaturę 80stC i gotuj 60 minut z prędkością minimlaną

7.

Ketchup dopraw, umieśc w słoiczkach i wekuj 10 minut. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.