• Kluski śląskie
  • Kluski śląskie
  • Kluski śląskie

Danie główne

Kluski śląskie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie tak, by były zwarte, nierozgotowane.

2

Umieść ziemniaki w misie robota, zamontuj mieszadło "K" i rozbijaj ziemniaki przez koło 2 minuty z prędkością minimalną.

3

Po tym czasie dodaj mąką ziemniaczaną oraz jajko, mieszaj kolejną minutę, na koniec dodaj sól, podsyp mąką ziemniaczaną i mieszaj jeszcze 10 sekund.

4

Z tak wyrobionego ciasta formuj kuli o średnicy od 3 do 5 cm palcem zrób wgłębienie w każdej z nich.

5

Kluski wrzuć na wrzątek, gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu wymieszaj aby się nie przykleiły do dna. 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

ziemniaki
1 kg
jajko
1
mąka ziemniaczana
250 g
sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.