• Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Deser

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

Spód:
220 g herbatników
100 g masła roztopionego
70 g migdałów
Na mase serowa:
1 kg gotowego sera na sernik
200 g sera mascarpone
200 g cukru pudru
200 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki maki pszennej
5 jaj
1 cukier wanilii
100 g białej czekolady
masa kajmakowa
płatki migdałów na dekoracje

Przepis podstawowy

1

Piekarnik nastawić na 160 C na funkcji góra – dół.

2

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

3

Spód: Herbatniki, migdały i masło przełożyć do malaksera i zmiksować na piasek. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

4

Masa serowa: W rondelku podgrzewamy śmietankę. Zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut, następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. W misie robota umieść wszystkie składniki na masę serową: twaróg, mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy wraz wystudzoną czekoladę ze śmietanką. Krótko miksujemy mieszadłem K – tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę.

5

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.