Deser
Sernik z mascarpone i białą czekoladą
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Piekarnik nastawić na 160 C na funkcji góra – dół.
2
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3
Spód: Herbatniki, migdały i masło przełożyć do malaksera i zmiksować na piasek. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.
4
Masa serowa: W rondelku podgrzewamy śmietankę. Zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut, następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. W misie robota umieść wszystkie składniki na masę serową: twaróg, mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy wraz wystudzoną czekoladę ze śmietanką. Krótko miksujemy mieszadłem K – tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę.
5
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.