• Chilli con carne

Danie główne

Chilli con carne

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki chilli w proszku,
1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego (rozgnieść)
1/2 kg mięsa wołowego (np łopatka, udziec)
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cynamonu
2 puszki czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz do smaku
avocado

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o grubych oczkach. Mięso zmiel ustawijąc prędkość robota w pozycję 4

2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

 

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. Do misy robota wlej olej i ustaw temperaturę na 160 st.C., po rozgrzaniu dodaj cebulę, podsmaż przez 2-3 minuty, dodaj czosnek, chilli i kminek – podsmaż kolejne 2 minuty.

Ustaw temeraturę na 110 st.C. i dodaj mięso - podsmaż ok 10 minut. Dodaj pomidory, cynamon i 3/4 szklanki wody – ustaw temperaturę na 100 st.C. i opóźnienie mieszania na 9.

Gotuj całość godzinę

3

Po godzinie dodaj odsączoną fasolę, doprawić solą i pieprzem, gotuj kolejne 30 minut. Podawaj posypane pokrojonym w kostkę avocado.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.