• Świąteczna surówka z brukselki

Przystawka

Świąteczna surówka z brukselki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

ok 400 g brukselki
1 twarde jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 czerwonej cebuli
1 granat
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 garście płatków migdałowych (ok 100 g)
sos
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz do smaku

Przepis podstawowy

1

Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i posiekać w malakserze za pomocą nakładki do cienkich plasterków . Przełożyć do dużej miski.

2

W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.

3

Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami.

4

Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając. Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.