Przystawka
Świąteczna surówka z brukselki
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i posiekać w malakserze za pomocą nakładki do cienkich plasterków . Przełożyć do dużej miski.
2
W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.
3
Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami.
4
Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając. Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.