Deser
Mufinki Leśne Runo
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Szpinak blendujemy do konsystencji papki. Jesli używamy mrożonego, należy odsączyć wodę. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowe (jak na ciasto ucierane). Przy użyciu trzepaczki ubijamy całe jaja dosypując partiami cukier, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie wymienić trzepaczkę na mieszadło "K" i cały czas mieszając wlewać olej, powoli, cienkim strużkiem.. Kolejno szpinak, skórkę z otartej cytryny i poczekać aż masa zostanie wymieszana. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać, już szpatułką.
2
Gotowe ciasto wlać do formy na muffinki, wypełnionej papilotkami, wypełnić całą objętość gdyż po upieczeniu będziemy ścinać wyrośnięty wierzch. Piec w temp 170 -180 stopni ok 25 minut. Po upieczeniu wyłożyć muffinki na kratkę do wystygnięcia.
3
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone. Do misy wlać śmietanę, założyć trzepaczkę i ubić śmietanę do gęstości. Dodać serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny bądź ekstrakt i chwilę mieszać.
4
Wystudzonym muffinkom poodcinać wierzchy i pokruszyć w misce. Na pozostałe muffiny wyłożyć krem, z górką. Można już na tym etapie powkładać pokrojone owoce. Następnie obsypać krem kruszonką ze ściętych wierzchów. Muffiny mogą już byc gotowe a można jeszcze ozdobić owocami, czy posypać czekoladą Smacznego :)