• Kruche ciasteczka

Deser

Kruche ciasteczka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
szczypta soli
100 g cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 jajko
lukier na bazie wody lub soku z cytryny
Dodatkowe:
Okrągłe foremki do wycinania, gładkie lub w formie ząbkowanych kółek o średnicy ok. 8 cm oraz 3 cm.

Przepis podstawowy

1

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Wszystkie składniki umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Ustaw prędkość pracy w pozycję 2. Ciasto będzie gotowe gotowe po około 1-2 minutach.

3

Zagniecioną kulę ciasta umieszczamy w lodówce na co najmniej 45 minut. Ciasto powinno być chłodne, nie klejące, ale nie bardzo twarde.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (grzanie góra/dół). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy duże koła, a następnie mniejsze pośrodku nich. Część ciasta, z którą nie pracujemy powinna znajdować się w lodówce.

5

Ciasteczka pieczemy na wyłożonych papierem blachach ok. 12-14 min do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów ciasta.

6

Przestudzone ciasteczka smarujemy lub maczamy w lukrze, dekorujemy wedle uznania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.