Deser
Śląskie makówki
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- maszynka do mielenia mięsa
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mak zalej gorąca wodą (tyle aby mak był przykryty wodą). Ugotuj do momentu aż woda się wchłonie.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia miesa wyposażoną w sito o najdrobniejszych oczkach.
Mak zmiel dwukrotnie, ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3.
Następnie zalej 250 ml gorącego mleka, dodaj masło, olejki, posiekane bakalie, miód, cynamon i cukier do smaku.
Całość zagotuj
2
Budyń ugotuj w 500ml mleka z dwoma łyżkami cukru.
3
Resztę mleka zagotuj. Po wystudzeniu dodaj 2 łyżki miodu do smaku.
4
Chałkę pokrój na cienkie plastry.
5
W naczyniu układaj na zmianę mak, budyń i namoczoną w mleku chałkę. Ostatnią warstwą powinien być mak.
6
Ozdób bakaliami i schłodź.