• Śląskie makówki

Deser

Śląskie makówki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

200g maku
Miód do smaku
20 g suszonych moreli
20g suszonych śliwek
20g rodzynek
20 g orzechów
20 g migdałów
20 g żurawiny
Cynamon
Cukier waniliowy
Olejek cytrynowy do smaku
Olejek migdałowy do smaku
1 Budyń waniliowy
1 l mleka
Cukier do smaku
1 duża chałka
3 łyżki masła

Przepis podstawowy

1

Mak zalej gorąca wodą (tyle aby mak był przykryty wodą). Ugotuj do momentu aż woda się wchłonie.

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia miesa wyposażoną w sito o najdrobniejszych oczkach.
Mak zmiel dwukrotnie, ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3.
Następnie zalej 250 ml gorącego mleka, dodaj masło, olejki, posiekane bakalie, miód, cynamon i cukier do smaku.
Całość zagotuj

2

Budyń ugotuj w 500ml mleka z dwoma łyżkami cukru.

3

Resztę mleka zagotuj. Po wystudzeniu dodaj 2 łyżki miodu do smaku.

4

Chałkę pokrój na cienkie plastry.

5

W naczyniu układaj na zmianę mak, budyń i namoczoną w mleku chałkę. Ostatnią warstwą powinien być mak.

6

Ozdób bakaliami i schłodź.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.